Az önismeret képesség arra, hogy tisztán lássuk magunkat. Kutatások bizonyítják, hogy 95%-unk gondolja azt, hogy kellő önismerettel rendelkezik, de a valóság az, hogy ez inkább csak 10-15% körül van. Ezt a kisebbséget Tasha Eurich úgy nevezi, hogy „Önismereti Unikornis”.

Ha még nem hallottál Tasha Eurich-ról, akkor azt javaslom, hogy keress rá azonnal. Önismerettel foglalkozó kutatást végzett és könyvet is írt a témában, Insight címmel. Ennek középpontjában Eurich saját kutatása és a Fortune 500 világában végzett munkája áll, kombinálva egy hatalmas tanulmánnyal, ami olyan emberekről szól, akik hatalmas fejlődést értek el önismeretükben.

Az önismeret meglepő módon tanulható képesség. A kellő önismerettel rendelkező emberek erősebb kapcsolatokkal rendelkeznek, kreatívabbak és magabiztosabbak. A munkában a is jobban teljesítenek, hatékonyabbak. Szóval ez egy kimutatható előny a vállalatok számára, hogy bátorítsák alkalmazottaikat önismeretük fejlesztésében.

Fordítsunk át a „miért” kérdést arra, hogy „mit „

Ajánlok egy szuper Ted Talk videót, amit a fent említett hölgy csinált. A kutatásának kulcsa egészen egyszerű. Arról van szó, hogy megváltoztatjuk az önvizsgálat módját. Sokunk azt gondolja vagy hiszi, hogy jó az ön-analízisben és így kellő önismerettel rendelkezik. Tasha azonban rámutat arra, hogy talán nem a megfelelő kérdéseket tesszük fel magunknak, amikor mélyebb ön-elemzést tartunk.

Az ön-vizsgálat során a legtöbbet feltett kérdés a „miért?”. Ez a megközelítés azonban ritkán vezet hasznos válaszhoz. Folyamatosan megkérdőjelezzük magunkat, a világot és múltbéli tetteinket. Ez viszont távolít minket az igazságtól. Nem tudatos gondolatainkat és érzéseinket így nem tudjuk megfejteni, ezért okokat találunk ki.

Ez depresszióhoz vagy túlzott önbizalomhoz és tévedéshez vezethet. Például, ha boldogtalan vagy a munkahelyeden, felteszed magadnak a kérdést : „Miért történik ez velem?”. Ha nem vagy igazán őszinte magaddal, a „miért?” kérdések rossz útra vezethetnek. Ez még nagyobb zűrzavart okoz.

Egy apró, egyszerű változtatás a gondolkodásban növelheti öntudatodat. Ne azt kérdezd, hogy miért, hanem hogy mi.

Nem az a kérdés, hogy „miért történik ez velem”, hanem, hogy „mi a fontos számomra”. Mi az ami ezt a rossz érzést okozza a munkámban? Milyen helyzetek okoznak boldogtalanságot, és mi a közös bennük? Azt a kérdést feltéve, hogy „mi/mit?” megértheted az igazi okát annak, hogy mi az ami boldogtalanná tesz és hogyan tudnál változtatni rajta.

Ne feledd, a „miért?” kérdések egy szűk látókörben tartanak minket. A „mi/mit?” kérdések pedig a megoldás irányába mutatnak.

Hogy tudjuk használni ezt a tudást munkahelyünkön?

A sikeres vállalatok tisztában vannak erőségeikkel és gyengeségeikkel. Folyamatosan kérdezgetik maguktól, hogy „Mit csinálunk jól?” és, hogy „Mit tudnánk jobban csinálni?”. Ez a fajta önismeret agilisabb, összetartóbb és hatékonyabb szervezethez vezet. Az önismeret a vállalati kultúra fontos része, de végső soron az egyén szintjén kell kezdődnie.

A jó vezetés fontos tulajdonsága, hogy felismeri és megérti, milyen hatásokat gyakorolhat saját viselkedésünk kollégáinkra és csapattagjainkra. Nem tudjuk megváltoztatni azt, akik alapvetően vagyunk, de ösztönös viselkedési hajtóerőink megismerése lehetővé teszi viselkedésünk jobb alkalmazkodását – különösen akkor, ha azt is megértjük, hogy a másik személy miként működik.

Csapatvezetőnek vagy menedzsernek lenni nem könnyű és biztosan nehéz lehet a csapatot átvezetni a napi akadályokon anélkül, hogy szem elől tévesztenénk a „nagy képet”. A kiindulópont, hogy megértsük, hogy csapatunk tagjainak milyen ösztönös viselkedési hatóerői és igényei vannak és hogy ezt a tudást megosszuk egymással.

Ha van csapatod és valaki a csapatodból boldogtalannak tűnik, akkor egy egyszerű váltás a „miért-ről” „mi/mit-re” jó kiindulópontja lehet egy beszélgetésnek arról, hogy mitől érzi magát rosszul.

A Viselkedési Felmérés megmutatja, hogy milyen ösztönös hajtóerői és motivációs igényei vannak az embereknek. Ez felbecsülhetetlen értékű önismeretet teremt a csapatban, és elősegíti a kölcsönös tiszteletet, lehetővé téve a hatékonyabb együttműködést.

A PI Csapatfelfedezés™ eszköz

A PI Csapatfelfedezés™ jó kiindulópontja lehet a megfelelő önismerethez vezető útnak minden embernek és a csapat egészének is. Ez az eszköz a tudományon alapul, és lehetővé teszi csapatod kollektív viselkedési identitásának felmérését a csapat stratégiai céljaival való közvetlen összehasonlításban.

Továbbá segítséget nyújt abban, hogy felismerd mely területeken erős és mely területeken lehet szüksége segítségre csapatodnak. Miután azonosítottad a stratégiai célokat, a lehetőségeket és a kihívásokat, az eszköz lehetővé teszi, hogy személyre szabott cselekvési terveket hozz létre a stratégiailag összehangolt, jól teljesítő és jól működő csapat megteremtéséhez.

A Csapatfelfedezés™ használatával segítséget nyújthatsz a csapat minden tagjának, hogy jobban megérthessék önmagukat. Tisztában lesznek saját maguk és mások alapvető szükségleteinek és motivációinak hatásával. Ez segíteni fog nekik abban, hogy megértsék, hogyan formálják viselkedésüket, hogy jobban együtt tudjanak működni azon kollégáikkal, akiknek eltérő jellemvonásai vagy munkamódszerei vannak.

A kihívások könnyebben megoldhatóak lesznek, mivel a csapattagok nagyobb tudással rendelkeznek önmaguk és kollégáik viselkedési hajtóerőiről és igényeiről, így gyorsabban és könnyebben tudnak együtt dolgozni a problémák megoldása érdekében.

Tasha Eurich kutatása azt bizonyítja, hogy az önismeret nem általános jellemzője az embereknek. A fentebb már említett Ted Talk videóban Tasha Eurich ezt a kifejezést használja: „Tegnap okos voltam, így meg akartam változtatni a világot. Ma bölcs vagyok, szóval magamat változtatom”. Az önismeret veled kezdődik és amit tehetsz, az az, hogy megérted és megpróbálod jobbá tenni azt a helyzetet, amiben vagy.