Itt van, mit gondolnak erről a vezetők.

Felmondás után

A főcímekben ez szerepel: “Itt van a nagy ________ hullám.”

Felmondási. Önmegvalósítási. Elfolytási. Meg még mit tudjuk milyen.

Bármilyen hullámban is utazzunk, a valóság az valóság. Amikor a COVID tombolt, nagyon sok ember újragondolta, hogy számára mi a fontos. Újrapriotizáltak. Újragondolták a karrierjüket. Mikroszkóp lencséjére kerültek a szervezetek. Hosszú évek óta először lett osztva lap az alkalmazottak, és kezdték ezt ki is használni.

És a mostani turbulens gazdasági környezetben ismét mennek a számítgatások.Néhány szektorban csökkentik az új munkatársak felvételét, feszesebbek a költségvetések. Csökken a keresések száma. A bizonytalanság nő megint, különösen Európában. Magyarország még kivár, de a várakozásokkal is. És ahogy visszaépül a munkáltató-munkatárs egyensúly így a COVID után, újra felmerül a kérdés:

Véget ért a Nagy Felmondási Hullám?

Senki sem tudja. De a vezetőknek van véleménye – és a gondolataik ekörül forognak.

Mit gondolnak a vezetők a Nagy Felmondási Hullámról?

Itt van egy, a bostoni központunk által elvégzett friss felmérés: 2022 CEO Benchmarking Report (a link egy oldalra vezet, amin keresztül le lehet tölteni a riportot, nem kér semmilyen adatot a letöltőtől), amely során több mint 200 csúcsvezető fogalmazta meg a jelen üzleti környezetnek megfelelő top prioritásait és aggodalmait. Az összefoglaló szemrevalóan mutatja be az adatokat. Igaz, hogy angolul van, de viszonylag egyszerű a nyelvezete, szóval nem fordítottuk le. Az első eredmény tuti, hogy átgondolást igényel:

Amikor megkérdeztük, hogy szerintük véget ért-e a Nagy Felmondási Hullám, akkor a válaszok megoszlása a következő volt, Igen 33%, Nem 36%, Nem biztos benne 20%, Az meg mi? 11%.

Konklúzió: Gőzük sincs róla.

Ha a 2020-21 közötti időszak bármilyen tanulsággal szolgált, az továbbra is érvényes: továbbra sem tudjuk, mi vár ránk. Lehet előrejelzéseket kreálni , de alkalmazkodni is kell.

De hogyan lehet alkalmazkodni?

Ne várd, hogy a Forbes vagy a Fast Company közzétegye, vége van a Nagy Felmondási Hullámnak. Ne gondold, hogy a szervezeted immunis a kiégésre vagy a lemorzsolódásra. Találd meg, mi hiányzik a Tehetség Stratégiádból, és optimalizáld azt, hogy a siker útjára lépj. 

Szerezz tapasztalatot a nagy vezetők gondolkodásából.

Lehet a jövő bizonytalan, de mi hozhat előnyt? Hát az adatok….

A fenti megállapítások éppen csak karcolgatják a felszínt. A vezetők próbálnak adatokat szerezni, és távmunkában próbálják megoldani a fluktuációs és megtartási problémáikat. Olvassátok el a vezetők gondolatait, másoljátok le a sikereiket – tanuljatok a hibáikból – mindez itt van a 2022 CEO Benchmarking Report-ban.

Lehet okoskodni, hogy ez amerikai felmérés, és itt más van. Még. Persze eltérő a gazdasági és politikai környezet, de nem annyira, mint sokat gondolják. Ha csupaszítok a közgazdaságra, mentesen politikától, izmusoktól, irányultságoktól stb., akkor már meglepő a hasonlóság. Magyarul lehet erre még kb. 6 hónapunk.

Mit találunk a riportban?

  • A csúcsvezetők prioritásai és kihívásaik
  • Mit gondolnak a távmunkáról 
  • Vissza az irodába stratégiájuk
  • Munkaerőfelvételi és megtartási gondjaik
  • És még sok mást

Jó olvasást és elmélkedést!

Gondban lenni