1.rész

Ürül az iroda?

A járvány megváltoztatta a valóság érzékelésünket

Már 23 év eltelt azóta, amióta a Truman Show című film először vetítésre került. Azóta sem felejtettük el, sokaknak az egyik kedvenc filmje lett, sokan újra és újra megnézzük. Remekül összerakott film, mint mindegyik, amiben Laura Linney szerepel!

Ugye emlékezünk az alapcselekményre? Truman Burbank (Jim Carey) az egész életét egy televíziós reality show főszereplőjeként éli. Születése óta él így, és nincs tudatában annak, hogy életének összes szereplője színész. Az egész cselekményt a despotikus igazgató, Christof (Ed Harris) irányítja.

A cselekmény kibontakozása során Truman hirtelen rájön, hogy az élete megrendezett. A film végén Truman eléri az általa ismert világ határát, és két opcióval szembesül. Az egyik szerint visszamegy mű életébe, ahogy eddig is élt. Ezt szeretné a „Teremtő”(Christof). A másik opció szerint átmegy egy ajtón, amely a valódi, számára ismeretlen világba vezeti. A film Truman szavaival végződik, ahogy átlép ezen az ajtón: “Ha később nem találkoznánk, jó reggelt, jó napot és jó éjszakátI!”.

Truman végső döntésének premisszája hasonló a mostani Járványhoz. Trumanhoz hasonlóan a lezárások során volt elegendő időnk gondolkodni, hogy ez a kényszerpihenő milyen hatást gyakorol az életünkre. Sok esetben arra Jöttünk rá, hogy nem vagyunk a munkánkkal megelégedve, vagy nem vagyunk megelégedve azzal a móddal, ahogy eddig dolgoztunk. A járványnak igen kevés pozitívuma között az egyik az, hogy valóban újra tudtuk értékelni az életünket. Rájöttünk, hogy számunkra mi is fontos az életben, valamint családunk és boldogságunk számára – és sokan a változtatás mellett döntöttek.

Készek munkavállalóid visszatérni a munka megszokott világába?

Sokan Trumanhoz hasonló dilemma előtt állnak: a rendező hangjára figyeljenek, és térjenek vissza a megszokott világba, vagy lépjék át az ismeretlen világba vezető küszöböt?

A tanácsadás világában számunkra is furcsa visszatérni a jelenléti munkába. Kiválogatjuk az alkalomhoz illő, megfelelő ruházatot, cipőt, és újra látogatjuk az irodákat, újra személyes megbeszéléseken veszünk részt. De sok szervezet még mindig távmunkában dolgozik.

Megszokott csúcs munkaidőben furcsa a hátborongatóan csendes irodákon végigmenni, látva az asztalok és a székek teljesen üres sorait. Tudjuk, hogy az emberek dolgoznak, a vállalat működik, de ki tudja hol, de főleg nem „itt”.

Előfordult, hogy két, több mint egy éve együtt dolgozó munkavállalóvaI találkoztunk, akik a valóságban akkor találkoztak először. Egyszer megkérdeztem egy, már hosszabb ideje a szervezetben dolgozótól, hol a mosdó. Azt mondja nem tudja, mert ma van másodszor fizikailag az irodában.

Hibrid munkahely? Kezd teret nyerni

Hogyan is térjünk vissza a munka világába? Mert nagyon sokan megkedvelték a távmunkát, és nem óhajtanak visszajönni egy irodához kötött munkakörbe. Van értelme, hogy a munkavállaló rendelkezik a saját idejével, és ideje annak, hogy ennek megfelelően változást eszközöljünk. Ha tetszik ha nem, a munkavállaló minden szervezet alapja, és az embereket vezető menedzserek felelőssége, hogyan reagálnak erre az új helyzetre, és ez a reakció a siker agyik alappillére.

Az emberek 18 hónap távmunka után változást akarnak. Talán nem a munkában, amit csinálnak, hanem abban ahogy csinálhatják. Sokak számára már nem tárgyalási alap a lehetőség, hogy rugalmasan dolgozhassanak. Kifejezetten érzékelhető, hogy a járvány megváltoztatta a perspektíváinkat, és lehetővé tette a dolgok újraértékelését.

Az emberek képesek voltak otthon is dolgozni, így több időt tölthettek a családjukkal, és megtapasztalták az otthonról végzett munka hatékonyságát. Felmérések szerint a munka minősége nem romlott, sőt számos esetben még javult is a járvány okozta lezárások során.

Az emberekre is figyelő üzleti vezetők már tudják, hogy ez a folyamat már elindult, és a „hibrid munkahely” egyre nagyobb teret nyer. Sok munkavállaló szeretné megváltoztatni, ahogy dolgozik. És ha a munkaadója erre nem nyújt lehetőséget, akkor kezdenek a kilépésen gondolkozni.

Ráadásul a COVID-19 radikálisan megváltoztatta az interakciók jellegét, az egészségügyi biztonság kérdései még ugyanúgy fennállnak. Ezért érthető, hogy sok munkavállaló vonakodik visszatérni az irodába.

A „nagy felmondási hullám”

Még 2021 júniusában a Predictive Index elvégzett egy felmérést, 15 ország 1906 munkavállaló, különböző iparágakból. A cél az volt, hogy pontosan megértsék mi okozza ezt a hullámot, és azt is, hogy a menedzserek mennyiben járulnak hozzá az ilyen alkalmazotti döntésekhez. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen vissza-az-irodába stratégia járul hozzá a megtartáshoz és az elkötelezettség növeléséhez.

A „nagy felmondási hullám”, ahogy el lett nevezve , eredetileg a szolgáltatási szektorban tűnt fel, és erre is értették. De ahogy más iparágak is kezdtek visszatérni a megszokott kerékvágásba (értsd: dolgozzunk ugyanúgy tovább, mint a COVID előtt), ott is ugyanezzel szembesültek: megtartási probléma. A felmérés azt hozta ki, hogy ebben a főszerepet nem a fizikai, hanem a pszichikai biztonság játssza.

A Predictive Index felmérése szerint a munkavállalók 48%-a gondolkodott felmondáson az elmúlt 12 hónapban .

Más felmérések szerint a „tehetségek kivonulása” az Egyesült Királyság és Írország területén csak a tech szektorban 17 milliárd font kieséssel fenyeget.

Ez a Predictive Index felmérési eredmény összhangban van egy Microsoftos felméréssel, amely szerint a munkavállalók 46%-a tervez valami mozgást – főleg azért, mert a munkavállalók rájöttek, hogy otthonról is lehet dolgozni. Ez a felmérés arra is rámutatott, hogy a LinkedIn távmunka álláshirdetések száma megötszöröződött a járvány kezdete óta.

Már tudjuk, hogy a jövő munkája hibrid lesz – azaz azon munkavállalók, akikre ez érvényes lehet, azok mind az irodában mind otthon is dolgozhatnak. Sok szervezet nincs tisztában azzal, mi is az a hibrid berendezkedés. Van még bizonytalanság, félreértés e körül.

Aggódásra adhat okot a Personio nevű HR vállalat felmérése a munkaadók tisztában vannak a ténnyel, hogy nyakukon a nagy felmondási hullám. A HR döntéshozók 45%-a fél attól, ha megélénkül a munkaerőpiac akkor sokan fogják otthagyni a szervezetüket. És ezzel szemben ezen döntéshozók csak 26%-a jelezte, hogy a megtartás stratégiai prioritás náluk. A Predictive Index felmérése szerint a cégek nagy része gondolkodik a hibrid munkán, csupán a felük fontolja meg a lehetőséget, hogy lehessen otthon és az irodában is dolgozni.

Ez egy érdekes téma, és még sokat fogunk erről beszélni. A blogcikk következő, második részében arról beszélünk, hogyan lehet elkerülni ezt az exodust, és milyen lépéseket lehet tenni a nagy felmondási hullám kivédésére.

Az eredeti cikk itt található.