ŐSSZEL INDULHAT EL A KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOKAT CÉLZÓ PROGRAM

Többek között a generációváltást támogató rendszerek kiépítésére is igényelhetnek támogatást egy hamarosan megnyíló pályázatból a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások. A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) pályázata időszerű, hiszen egy friss kutatás szerint a vállalatok előtt álló egyik legnagyobb kihívás a következő vezetőgeneráció megtalálása és felkészítése az irányítói fela­datok­­ra. Ennek ellenére a vállalatvezetők 85 százaléka még nem is foglalkozik a kérdéssel, pedig a vállalkozás jövője múlhat a helyes döntésen – ez derül ki a Budapest Bank kutatásából.

A szektor szereplőinek jelentős részét a rendszerváltás utáni években, azaz 20-25 éve alapították, így a vezetők elérték vagy lassan elérik a nyugdíjkorhatárt. Ennek ellenére abból a 15 százalékból, ahol egyáltalán foglalkoznak az utódlás kérdésével, mindössze hét százaléknál zajlik a folyamat.

A probléma súlyosságát felismerve és európai uniós finanszírozásban a GINOP részeként új programot indított. Ez támogatja a folyamatleírások, minták kidolgozását, amelyek segítségével a vállalkozások és az azokkal foglalkozó szakemberek az ország bármely részén le tudják bonyolítani a vállalkozások tulajdonosainak, vezetőinek generációváltását. A kezdeményezésben különböző oktatási projektek indulnak majd, de egy tanácsadó ügyfélszolgálat is megkezdi működését a generációváltás előtt álló cégeknek. A program tényleges elindulása és a vállalkozások bevonása ősszel várható.

– A hazai vállalatok óriásit léptek az elmúlt évtizedben, hatékonyságuk, termelékenységük, ezáltal versenyképességük is jóval az európai átlag felett nőtt. Számos területen, főleg innováció­ban és digitalizációban azonban még jókora a lemaradásuk a nemzetközi versenytársakhoz képest. Ezen a képzések, a jó, akár nemzetközi gyakorlatok bemutatása és a szemléletváltás is sokat segíthet – fogalmazott Kasziba Levente, a Budapest Bank vállalati üzletág vezetője, hozzátéve, hogy a különböző európai uniós és állami pályázatok pedig jelentősen támogathatják a folyamatot, amely az egész nemzetgazdaság szempontjából kiemelkedően fontos, hiszen az ágazat adja a hazai foglalkoztatás több mint hetven százalékát.