Mi a hasonlóság a sikeres szervezetekben? Az, hogy tudják, hogy mi az erősségük és miben kell fejlődni. Hatékony a kohézió és a teljesítmény, mert megfelelő az önismeret. Nem csak szervezeti, hanem egyéni szinten is!

A megfelelő önismerettel rendelkező vezetők jobb vezetővé, menedzserré válnak. Jobb stratégák és jobbak az együttműködésben. Ha ismered a munkatársaid milyen viselkedési mintával rendelkeznek, akkor megismerhetővé válnak a tendenciák és a keretek is. Ha tudod a te viselkedési jellemzőid hogyan jelennek meg, akkor az önuralmad is hatalmasat fejlődik.

Az önismeret növelése része a szakmai fejlődésnek. Ennek még lehet része tréning, nagy vezetők könyvei vagy egyéb módok. A gyakorlat az alapja a vezetői képességek fejlődésének.

Nézzük meg ennek néhány elemét, hogy felismerjük, van-e valahol valami hiány. Ha ez sikerül, akkor pontosan tudjuk mibe kell energiát fektetni.

Az önismeret nem más, mint hogy ismered magad

Pontosan tisztában van az érzelmeivel és azzal, hogy miként reagál nehéz helyzetekre? Pontosan tisztában van azzal, hogy milyen stresszorok vannak jelen életében és azzal, hogy milyen terv szerint fogja ezeket kezelni? Maradjon kíváncsi és próbáljon meg lépéseket tenni annak érdekében, hogy még jobban megismerje önmagát. Amikor kritizálják tegye fel a kérdést: „Hogyan tudnék ebből tanulni? „.

Minél többet használja ezt a fajta megközelítést munkája során, annál jobban fog tudni Ön és csapata profitálni belőle.

Önismeret munkahelyen

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjon vezetni egy csapatot meg kell értenie az Önt körülvevő emberek érzelmeit és azt, hogy miként reagálnak eltérő helyzetekben. Gondolkodjon el, hogy milyen különböző viselkedési stílusok vannak a csapatában és ezek hogyan nyilvánulnak meg, mondjuk távmunka esetében. Kérdezze meg magától: Vajon hogyan reagálnának ezek az emberek egy válság esetén? Mik a legerősebb viselkedési hajtóerők? Hogyan támaszkodnak ezekre a hajtóerőkre?

Találja ki, hogy miként tud visszajelzést adni az emberek ösztönös hajtóereje és viselkedési szükséglete alapján. Ehhez hasonlóan kérjen meg másokat, hogy adjanak visszajelzést az Ön tevékenységéről, kommunikációjáról és vezetési stílusáról.

Önismeret kommunikációban

Próbáljon meg odafigyelni az Ön nonverbális jeleire (pl.: testbeszéd). Ez problémás lehet mondjuk távmunka esetén, például videokonferencia közben, de ha odafigyel a hangnemre, amikor másokkal beszél a munkahelyen, az már egy jó kezdet.

Próbálja kerülni mások minősítését és hagyja, hogy befejezhessék gondolataikat. Gyakorolja az aktív odafigyelést miközben másokkal kommunikál. Valamint – bár ez nagyban függ az adott csoporttól – talán segít, ha utolsónak beszél. Mint vezető, az Ön véleménye hangsúlyos egy adott kérdésről és azzal, hogy hamarabb mondja el, mint csapata tagjai, befolyásolhatja őket és így akaratán kívül nem fogja megtudni őszinte véleményüket.

Önismereti eszközök és folyamatok

Használja a viselkedési felmérést, hogy meghatározhassa saját ösztönös hajtóerőit és azt, hogy milyen területeken tud fejlődni. A viselkedési ismeretek felhasználása a legjobb módja annak, hogy motiváljon és visszajelzést adjon.

Amikor lehetőség van rá, csináljon 360-fokos értékelést a a kollégáktól való őszinte visszajelzések összegyűjtésével. Amikor kulcsfontosságú döntéseket kell hozzon próbálja meg leírni, hogy pontosan mire számít. Aztán, 6, 9 vagy 12 hónappal később vegye elő ezt és hasonlítsa össze a adott helyzettel.

Az önismeret egy állandó és folyamatos gyakorlás. Ám azzal, hogy az itt leírt kérdéseket felteszi magának, minden nap tudatosabban tudja majd kezelni csapatát és önmagát.